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EUANB Technical Guidance Note TGN 25 on Measurements of
harmonics according to EN 61000-3-2

1. Introduction

Standard EN 61000-3-2(2006) covers:

All the electrical and electronic products supplied by the public low voltage network,
not exceeding a current of 16 A per phase.

Note: The limits for the professional equipment exceeding 1 kW of rated power are
not defined.

Question is how to interpret and apply this standard in particular for the luminaires ,
lighting chains and LED Drivers

2. Guidelines:

For the vocabulary one recalls the §3.19 EN 61000-3-2 (2006):

Lighting equipment
Equipment with a primary function of generating and/or regulating and/or distributing
optical radiation by means of incandescent lamps, discharge lamps or LED's

Included are:

— lamps and luminaires;

— the lighting part of multi-function equipment where one of the primary functions of
this is illumination;

— independent ballasts for discharge lamps and independent incandescent lamp
transformers;

— ultraviolet (UV) and infrared (IR) radiation equipment;

— illuminated advertising signs;

— dimmers for lamps other than incandescent.

Excluded are:

— lighting devices built in equipment with another primary purpose such as
photocopiers, overhead projectors and slide projectors or employed for scale
illuminating or indication purposes;

— dimmers for incandescent lamps.

The luminaires, lighting chains and LED drivers are “lighting equipment” within the
meaning of the standard.
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e Application of the EN 61000-3-2 standard to the luminaires with (or
without) dimmers of light or drivers, the analysis is done by the type
of lamp, then per type of dimmer, then by the power.

e However, if this material is of professional use, no limit are applicable
if P>1kW (see note in preamble)

1st case: incandescent lamp:

¢ luminaire with integrated dimmer: class C (cf 85 and lighting
equipment within the meaning of the 83.19). BUT application of the
limits of table 1 for the luminaires more than 25W (87.3 lines 5 to 7)
and nothing for the luminaires less than 25W.

¢ independent dimmer for incandescent lamps: class A BUT not limit
for P< 1kW (4th indent of the 8§7) and table 1 for P>1 kw.

2nd case: gas-discharge lamp

Under the 83.19 the luminaires and the dimmers which are not for incandescent
lamps are lighting equipments (6th indent of the §3.19).

e Independent dimmer or luminaire with built-in dimmer: class C (cf 85
and lighting equipment within the meaning of the §3.19).

o BUT application of the limits of table 2 for the dimmers more
than 25W (87.3 lines 8 to 16)

o and special rules for the dimmers less than 25 W (table 3
column 2: (standard limit D) or (rules H3 H5 and angles))
(87.3 b)

3rd case: other lamps (including LED and LED Drivers)

Under the 83.19 the luminaires, drivers and dimmers which are not for
incandescent lamps are lighting equipment (6th indent of the §3.19).

Under the § 7.3 a) line 1 to 4 the apparatus are class C and the limits of table 2
apply for P> 25W.

There is no limit for P<25W.
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Synthesis of the applicable limits according to EN 61000-3-2 (2006)
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CTL DECISION SHEET

Standard(s): IEC 61000-3-2 Ed.3 Sub clause(s): Various DSH: 617
Subject: Key words: Decision approved by
- Lighting chain the CTL plenary meeting
Classification of lighting chains - Dimmer 2007
- Harmonics
Question:

Lighting chains come in various configurations. Some are fed directly from the mains and some via a
transformer. The light source can be either incandescent lamp or LED. Furthermore, some are
equipped with a control box generating blinking light, “running” light, changing the brightness up and
down and/or other functions.

The first question is whether a lighting chain in general is classified as lighting equipment. The
definition 3.19 has illuminated advertising signs and UV and IR radiation equipment as examples,
implying a lighting chain would be included, even though a lighting chain is mostly used for
decoration.

The second question is if the control box generating various light sequences of a lighting chain can
be considered a dimmer. In the case the control box is considered to be a dimmer, the controlled light
source is of importance, since dimmers for incandescent lamps are excluded from the definition of
lighting equipment.

The third question is whether a LED is considered as a discharge lamp. This is of interest when an
LED is controlled by a dimmer.

Proposal:

1. Lighting chains are in general to be classified as lighting equipment and shall comply with clause
7.3 “Limits for Class C equipment”.

2. Yes, the control box can be considered a dimmer in case the light sources are incandescent.

3. A LED cannot be considered an incandescent lamp because the relation between current and
voltage is not linear. For more clarity in clause 7.3, one can regard the LED as a discharge lamp.

Examples of classifications and limits based on the above:

A.  Alighting chain with incandescent lamps or LEDs, connected directly or via a transformer to the
mains and which has no light regulation. The active input power is more than 25 W.
Class C, Table 2

B. Alighting chain with LED, connected directly or via a transformer to the mains and which has no
light regulation. The active input power is less than 25 W.
Class C, 7.3 b. Table 3 column 2 or wave shape requirement

C. Alighting chain with incandescent lamps where the lamps are controlled by a control box
belonging to the equipment, generating e.g. blinking light. The active input power is more than
25 W.
If phase control technology is used, Class A, Table 1. Other technology: Class C, Table 2

D. Alighting chain with LED where the lamps are controlled by a control box belonging to the
equipment, generating e.qg. blinking light. The active input power is less than 25 W.
Class C, 7.3. b Table 3 column 2 or wave shape requirement




E. Alighting chain with LED where the lamps are controlled by a control box belonging to the
equipment, generating e.g. blinking light. The active input power is more than 25 W.
Class C, Table 2

F. A lighting chain with incandescent lamps where the lamps are controlled by a built-in dimmer
and the brightness is set manually by the user. The active input power is more than 25 W

Class A, Table 1
Decision:
Question 1: The lighting chain is lighting equipment (Class C).

Question 2: A lighting chain equipped with a dimmer is a Class C product but the limits are done in
table 1 of the standard.

Question 3: A LED cannot be considered as an incandescent lamp, neither as discharge lamp. The
clause 7.3 b of the standard give requirements for discharge lighting equipment with active power
less than 25 W and these requirements are not applicable to LED. A future standard should contain a
separate clause for LED based lighting after the influence of this new technology to the mains is
known and/or the relation between current and voltage should be measured first as part of the new
standard.

TGN approved on June 11, 2012

DISCLAIMER

No responsibility or liability can be accepted by the European Commission or the EUANB or any of its officers or members for
the contents, specifications and/or advice referred to or contained in this Technical Guidance Note and/or action taken as a
result of information contained in this Technical Guidance Note.
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